Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، از اسفند ماه سال ۹۸ ویروسی به نام کرونا در کشور پا گذاشته و تاکنون تلخی‌ها و بعضاً شیرینی‌های زیادی به دنبال داشته است.

گذشته از جان دادن بسیاری از هم وطنان در اثر ابتلا به کرونا، محدود شدن دورهمی ها، مسافرت‌ها و حذف بسیاری از مجالس عزا و جشن و سرور‌ها کام شهروندان را تلخ کرده و سال و ماه‌های متفاوتی را پشت سر گذاشتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نوروز، به عنوان یکی از اعیاد بزرگ هم در سایه کرونا رنگ باخته و امسال برای دومین بار، بسیاری از شهروندان دید و بازدید‌های عید را کنار گذاشته اند تا زنجیره انتقال ویروس قطع شود.

هر چند عده‌ای هنوز هم بی پروا طی روز‌های اولیه سال ۱۴۰۰، گشت و گذار‌هایی را انتخاب کردند، اما هنوز هم افراد زیادی پایبند به شیوه نامه‌های بهداشتی بوده و اوقات فراغت شان را با برنامه‌هایی مفرح در منزل سپری می‌کنند.

بانوان از جمله اقشاری بوده که نسبت به آقایان، بیشتر اوقات شأن را در منزل می‌گذارانند بنابراین انواع سرگرمی‌ها مانند پخت نان محلی، شیرینی و غذای محلی می‌تواند گزینه‌هایی مناسب برای طعم دادن به روز‌های خانه نشینی در عصر کرونا باشد.

نگاهی بر خوراکی‌های محلی

اِشکَنه عدس، اشکنه آلو، اشکنه نخود، اشکنه آرد گندم، اشکنه گوجه فرنگی، قروت بادمجان، کوکو کما، کشک زرد، آبگوشت، آش رشته، آش عدس، شله زرد و گندم شیر از جمله غذا‌های محلی در بیرجند است.

همچنین نان جوش، کاچی، بنه، گاورسی ار دیگر غذا‌های محبوب بیرجندی بوده که هر کس بنا به سلیقه اش از روش‌های متفاوتی در طبخ آن استفاده می‌کنند، اما در نهایت سفره‌ای رنگین را خلق و دورسفره ای‌ها را با طعمی خوش کام می‌کند.

نان زنجبیلی، نان چرخی، کُلُمبه، کلوچه قندی، نان لوله‌ای، کله کَنو (شاه دانه)، نان نارگیلی، نان گردویی و نان برنجی هم از جمله شیرینی‌ها محلی در دیار خاوران به شمار می‌رود.

از انواع نان‌های محلی هم می‌توان به نان دو آتشه، نان نوجوش، تفتان، روغن جوش، کُماچ، نان گاوَرس، نان جو، نان شلغمی، نان سر پیازی و نان کنجدی اشاره کرد.

قُلور

قلور یکی از عمده غذا‌های محلی در بیرجند بوده که عموماً برای جمعیت بالا پخت می‌شود، اما تهیه آن برای جمعیت پایین هم گزینه‌ای مناسب برای بانوان بوده که می‌تواند تجربه‌ای شیرین باشد.

برای تهیه این غذای خوشمزه، ابتدا قابلمه‌ای را از آب پر کرده و روی حرارت می‌گذارند تا جوش بیاید. سپس بلغور گندم را پاک کرده و بعد از شستن به مدت پنج دقیقه در آب سرد خیس می‌کنند.

سپس آب بلغور را خالی و آن را به آب در حال جوش اضافه کرده و هم می‌زنند. آرد را کم کم اضافه کرده و هم می‌زنند تا گلوله نشود.

در ظرفی جداگانه مقداری روغن ریخته و سیر‌های درسته، گوشت و حبوبات را اضافه کرده و کمی تفت می‌دهند و مواد را به بلغور اضافه کرده و شعله را ملایم می‌کنند.

در این بین باید آش را گاه گاهی هم زد تا ته نگیرد و جا بیفتد. در انتهای پخت سیرداغ، زعفران و فلفل قرمز را اضافه می‌کنند.

قُروت بادمجان

قروت بادمجان یکی از غذا‌های محلی استان خراسان و بیرجند است که طعمی عالی هم دارد که کم پیش می‌آید کسی در خراسان جنوبی این غذا را تجربه نکرده باشد.

برای تهیه این غذا مقداری کشک را درون آب بریزید تا به اصطلاح خیس بخورد. بعد از چند ساعت که کشک‌ها کاملاً نرم شدند، باید مقداری گردو (بسته به ذائقه‌تان) را درون یک تقارچه (نوعی ظرف) بریزید و با سنگ گرد مخصوصی به خوبی بسابید تا پودر شوند. این کار را برای جدا شدن روغن از گردو‌ها انجام می‌دهند.

هنگامی که این روغن به خوبی جدا شد، کشک‌های خیس خورده را به تقارچه اضافه کنید و دوباره با سنگ مخصوص بسابید. هنگامی که کشک‌ها به خوبی وا رفتند و با گردو مخلوط شدند، مقداری آب به آن اضافه کنید تا ذرات کشک در آن به خوبی حل شوند. پس از آن آب را در ظرفی جداگانه ریخته و در ظرفی دیگر پیاز‌ها را سرخ کنید.

بیشتر بخوانید

قینیچه، نانی به قدمت یک و نیم قرن سیر تا پیاز رسمی جالب و متفاوت در خراسان/ هرآنچه از «هولکه‌خوانی» برای عروس و داماد‌ها باید بدانید ثبت درخت عناب با ۳ قرن قدمت در فهرست میراث طبیعی کشور

پیشنهاد می‌کنیم این غذا را با روغن حیوانی یا محلی تهیه کنید تا طعم واقعی آن را تجربه کنید. پس از اینکه پیاز سرخ شد، محلول قروت را به آن اضافه کرده و بگذارید جوش بیاید، اما در لحظه‌ای که جوش آمد آن را از روی شعله بردارید.

مردم این استان معمولاً بادمجان سرخ شده را درون تیلیت این غذا می‌ریزند و به همراه سبزی خوردن و یا پیاز نوش جان می‌کنند.

آش عناب

آش عناب یک غذای اصیل و خوشمزه است، که برای تقویت دستگاه هاضمه، و قلب توصیه می‌شود. همچنین آرامبخش بوده و انرژی مورد نیاز بدن را تأمین می‌کند.

این غذا در نقاطی که دارای جایگاه بالایی در کشت و تولید عناب است، محبوبیت دارد. بسیاری از گذشتگان در خراسان جنوبی هم وعده‌های غذایی شان را با این آش پر می‌کنند.

برای تهیه این غذا هم باید لوبیا را از شب قبل خیسانده و موقع بار گذاشتن آب آن را ریخت و آب پز کرد.

نمک، دارچین و ادویه را همراه با پیاز تفت داده شده اضافه می‌کنند. سپس برنج خیسانده را همراه با خلال بادام اضافه کرده و به آن آب می‌افزایند.

بعد از اینکه برنج کاملاً پخته شد عناب‌ها را زخمی و به بقیه مواد اضافه می‌کنند. در آخر هم رب انار به عنوان چاشنی یا شیره انگور را بسته به ذائقه به دلخواه اضافه کرده می‌کنند.

کَله جوش

کله جوش را با نام نان جوش هم می‌شناسند. این غذا در سفره بیرجندی‌ها از محبوبیت خاصی برخوردار بوده و به یکی از غذا‌های این شهر مشهور است.

برای تهیه کله جوش، ابتدا نان خشک می‌کوبند. سپس روغن را داغ کرده و بنا به سلیقه سیر یا پیاز خرد شده را به آن می‌افزایند تا سرخ شود.

بعد از طلایی شدن این مواد، رب، فلفل، نمک، زردچوبه، زعفران، سیاه دانه و زیره سبز به آن اضافه کرده و تفت می‌دهند. برخی از بانوان بیرجندی برای طعم دادن بیشتر یک عدد تخم مرغ را هم به این محتوا می‌افزایند.

حال بنا به میزان نان خشک‌ها، در محتوا آب ریخته و فرصت می‌دهند تا اندکی جوش بخورد. سپس نان خشکه را به آن می‌افزاید و به مدت ده دقیقه مانند برنج دم می‌کنند.

اِشکَنه عدس

اِشکنه عدس یکی از انواع غذا‌های سنتی، قدیمی و خوشمزه خراسان جنوبی بوده که با دستور‌ها و مواد متنوعی تهیه می‌شود.

برای تهیه یکی این غذای لذیذ، ابتدا مقداری عدس و سیب زمینی پوست کنده را در ظرفی آب پز می‌کنند.

بعد از نرم شدن بافت عدس و سیب زمینی، آن‌ها را با هم می‌کوبند. حال در ظرفی دیگر مقداری سیر را با روغن تفت می‌دهند و مواد کوبیده شده را به آن اضافه می‌کنند.

در این مرحله زردچوبه، فلفل، نمک و زعفران را با محتوا تفت داده و مقداری آب به آن اضافه می‌کنند و روی شعله ملایم گذاشته تا جا بیفتد.

تفریح تنها به معنای مسافرت و دید و بازدید نیست بلکه استفاده از برنامه‌هایی متفاوت و شاد هم می‌تواند تفریحی برای اعضای خانواده باشد بدون اینکه خطر کرونا را به جان بخریم پس بیاییم عاقلانه رفتار کنیم.

منبع: مهر

انتهای پیام/ ر ف

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: غذای سنتی محلی کرونا ویروس نوروز 1400 اضافه می کنند اضافه کرده آن اضافه برای تهیه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۳۹۱۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عقب‌نشینی وزارت کار از تغییر لایحه تعیین دستمزد کارگران

وزیر کار درباره لایحه تغییر نحوه تعیین حداقل حقوق کارگران گفت: در دیدار روز کارگر با رئیس‌جمهور, تشکل‌ها از رئیس‌جمهور درخواست کردند که بگذاریم ماده ۴۱ به همان سبک بماند و همواره شورای‌عالی کار دستمزد را تعیین کند. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگاراقتصادی خبرگزاری تسنیم، بعد از تعیین دستمزد 1403 کارگران بود که زمزمه تغییر روش دستمزد در خبرها پیچید و بعد از آن حسین علی رعیتی فرد, معاون روابط کار با اشاره به اتهامات واهی وارد شده به شورای عالی کار در سال‌های اخیر گفت: از این جهت دولت قصد دارد در قالب یک لایحه از ظرفیت‌ وجود نمایندگانی از آحاد و اقشار مختلف در مجلس شورای اسلامی برای تعیین دستمزد کارگران استفاده کند.

وی اظهار امیدواری کرد که با لایحه پیشنهادی دولت هر ساله همزمان با تصویب قانون بودجه با جلب نظر کارگران و کارفرمایان به تصمیم جامعی در کمیسیون‌های تخصصی برای تعیین دستمزد کارگران کشور برسیم.

وی تاکید کرد: دولت وکیل مدافع کارگران است و امیدواریم با اصلاح این مواد دغدغه جامعه کارگری کمتر شود و به تصمیمات بهتری برسیم.

 به گزارش تسنیم؛ همچنین در اوایل اردیبهشت ماه سید صولت مرتضوی, وزیرکار  از طی شدن مراحل پایانی لایحه تغییر نحوه تعیین حداقل حقوق کارگران از سال آینده و واگذاری تصمیم‌گیری آن به مجلس در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی خبر داد و گفت: در طول تاریخ 40ساله همواره موضوع تعیین حداقل حقوق و دستمزد کارگران مورد مناقشه بوده و به نظر می‌رسید باید مرجعی در این باره تصمیم بگیرد که مقبولیت آن بالاتر از شورای عالی کار باشد که به اعتقاد ما این مرجع مجلس شورای اسلامی است. 

این در حالی است که امروز  وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی از عقب نشینی این وزارتخانه برای اصلاح ماده 41قانون کار خبر داد و گفت: دستور آقای رئیس‌جمهور روی چشم ما جا دارد و فعلا اراده‌ای برای اصلاح این ماده قانونی نداریم.

وی با اشاره به موضوع پیشنهاد تعیین حقوق و دستمزد کارگران در مجلس گفت: در مورد ماده 41و ماده 167وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی پیشنهاد اصلاحیه داشت که در جلسه روز کارگر که با حضور رئیس جمهور برگزار شد برخی از نمایندگان تشکل‌ها از رئیس‌جمهور درخواست کردند که بگذاریم ماده 41بگذاریم به همان سبک بماند و همواره شورای عالی اشتغال حداقل حقوق و دستمزد کارگران را مانند گذشته تعیین کند و این امر به مجلس شورای اسلامی سپرده نشود.

وی افزود: رئیس‌جمهور نیز اشاره‌ای داشتند که ما آن را درک کردیم و از ارسال لایحه اصلاح ماده 41عقب نشینی کردیم دستور آقای رئیس‌جمهور روی چشم ما جا دارد و فعلا اراده‌ای برای اصلاح این ماده قانونی نداریم.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تاکید کرد: لایحه امنیت شغلی کارگران در دستور کار است و تقدیم دولت شده است؛ در کمیسیون‌های تخصصی مورد بررسی قرار گرفته است. منتظریم که در دولت مطرح و تصویب و سپس به مجلس شورای اسلامی ارسال شود.

 انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • قتل دختر به دست پدر/ دخترم بعد از طلاق می‌خواست مستقل زندگی کند
  • ببینید | همه حسرت زندگی مرا می‌خورند اما نمی‌دانند من و خانواده‌ام چقدر سخت تلاش می‌کنیم
  • ببینید | همه حسرت زندگی مرا می خورند اما نمی دانند من و خانواده ام چقدر سخت تلاش می کنیم
  • واکسن‌های آسترازنکا از سراسر جهان جمع‌آوری می‌شوند
  • چه کتاب‌هایی را به نوجوانان پیشنهاد بدهیم؟
  • عرضه روایت مستند کودکی حاج قاسم در نمایشگاه کتاب
  • ترکیه: اسرائیل فورا از رفح عقب‌نشینی کند
  • پشیمانی پدری که دختر ۲۱ ساله‌اش را سلاخی کرد
  • اجاره خانه در شمال تهران چقدر آب می خورد ؟ اجاره نشینی خوش نشینی یعنی همین !
  • عقب‌نشینی وزارت کار از تغییر لایحه تعیین دستمزد کارگران